tiistai 28. maaliskuuta 2017

Liitoskivuista rv 22

Rv 21+4. Olen jo reilun viikon ajan kärsinyt kivuista lantion alueella. Koskee kävellä, istua, maata, vain olla. Töissä olo alkoi olla todella tukala kun jokaisella askeleella ja vain paikallaan ollessa koski lonkkiin, lantioon ja pakaroiden alueelle sekä lisäksi ajoittain iskee viiltävä kipu häpylyyn alueelle. Kuitenkin joudun koko 8 tunnin ajan kävelemään, seisomaan, kyykistymään n. 100 kertaa, nostamaan, siirtämään, pitelemään, taluttamaan, eikä huilailuille ole aikaa. Yöt ovat menneet heräillessä jokaiseen kyljen kääntöön ja liikahdukseen. Lisäksi pieniä kivuttomia supistuksia on edelleen ollut, mutta ne eivät ole minua erityisemmin säikäyttäneet. "Pienen" omanpään sisäisen taistelun jälkeen totesin että on aika hieman rauhoittua, kuunnella kroppaa ja hengähtää. En saa kruunua könkkäämällä töissä viimeisillä voimilla ja työkavereidenkin kommentit kävelytyylistäni saivat ehkä hieman ajattelemaan.. Sairaslomalla olen nyt viikon verran, katsotaan mihin suuntaan kivut alkavat mennä. Kotona ollessa kivut ovat kyllä hellittäneet jonkin verran, mutta huomaan kyllä heti enemmän liikkuessani kipujen yltyvän.

Lääkäri oli mukava, olin käynyt hänen vastaanotollaan kerran aikaisemminkin. Hieman jännästi hän tosin tokaisi että "näin aikaisilla viikoilla tuollaiset vaivat", mutta yritti sanomistaan sitten myöhemmin selitellä. En minä tiedä millä viikoilla mistäkin vaivasta saa kärsiä. Ihanasti hän kuitenkin jutteli ja oli ymmärtäväinen kun halusin tietää myös kohdunsuun tilanteen -joka onneksi oli tiukassa supussa.

Pääasia että vauva voi kuitenkin hyvin, liikkuu ja potkii paljon. Minun kivuistani ei niin väliä. Potkut ovat jo sen verran kovia että niitä voi havaita vatsan päältäkin. Ihanaa että mieskin on päässyt tuntemaan ja näkemään pienen liikkeitä. <3

4 kommenttia:

  1. Tuuli <3 työsi kuulostaa todella hurjalta liitoskipujesi vierellä... Olen todella, todella ylpeä sinusta, että lähdit hakemaan levähdystaukoa lääkäriltä. Minun liitoskivut on helpottaneet ja arki rullaa taas aikalailla ennallaan, joten voi olla täysin mahdollista, että sinäkin voit vielä joku päivä tehdä töitä normaalisti, toki rauhallisemmin ja omaa oloa kuunnellen. Mutta tekstisi perusteella, kaipaat nyt taukoa, kunnon taukoa. Lepää lääkärin antama sairasloma-viikko, ja hae reippaasti lisää, jos olo ei vaikuta helpottavan. Turha aiheuttaa itselleen stressiä kipujen vuoksi. Jos sinä stressaat, vauvakin stressaa ja kipu tuottaa stressiä.

    Lääkäri on ollut kyllä aika ulapalla, jos ihmettelee kipujen määrää näillä viikoilla :O joillakin kovat liitoskivut alkavat jo paljon aikaisemmin ja saattavat kestää koko raskauden!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja hyvä että sinulla kivut ovat helpottaneet <3 Huomaan kyllä itsellänikin levon auttaneen jo paljon. Paikkoja toki kolottaa mutta suurin kipu on helpottanut ja tänään jopa uskalsin pikkuisen siivotakin kotosalla. Toivotaan että parempaan suuntaan ollaan menossa! Yöunia helpotti jonkin verran tyyny jalkojen välissä, miksi en ole aikaisemmin ottanut käyttöön ihan muuten vaan, kun oli niin mukava :D

      Ihmettelin myös tuota lääkärin kommenttia, kun olen myös paljon lukenut liitoskivuista aikaisemmillakin viikoilla ja vielä paljon pahempina kuin itselläni. Lääkäri vielä sitten yritti paikkailla höpöttämällä jotain "niin ja onhan töitäkin erilaisia" ja blaablaa. Jotenkin tuntuu että aina saa todistella lääkäreille työni raskautta ja fyysisyyttä :/ Kyllähän asiat varmaan voisivat ollakin aivan eri tavalla jos vain esim. istuisin työkseni. Toki istuminenkin aiheuttaa kaikenlaisia vaivoja, kokemusta siitäkin.. No mutta, päivä kerrallaan ja vauvan hyvinvointi etusijalla <3

      Poista
  2. Suosittelisin tapaamaan raskausajan vaivoihin perehtynyttä osteopaattia, kiropraktikkoa, fysioterapeuttia tms. jos vain lähimailta löytyy.

    Ja tutustumaan www.spinningbabies.com (mm. Daily activities)
    Kävin pari viikkoa sitten tuosta Spinning babiesista koulutusta ja itselleni oli silmiä avaavaa, että kipu ei kuulu raskausaikaan vaan on yleensä merkki lihaksiston, ligamenttien, faskian yms epätasapainosta. Itse aloin rasituksesta tuntemaan jotain lantiokipuja (en tiedä onko ne sitten liitoskipuja vai mitä) jo rv13. Nyt pyrin saamaan kehoani balanssiin noiden spinning babiesin ohjeiden mukaan vaikken todellakaan ole päivittäin ehtinyt konkreettisesti noita toteuttaa. Toivon niiden kuitenkin helpottavan raskausaikaa ja toivottavasti myös synnytystä. :)

    -A

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Täytyy käydä vilkaisemassa nettisivuja :) Minullahan on ollut pientä selkävaivaa jo aikaisemminkin ennen raskautta, lievää skolioosia jne.. Varmasti myös vaikuttaa raskauden aikana jonkin verran.

      Poista